Skip to main content

I 2022 opstod der 35 nye virksomheder på Mors. En af øens iværksættere er Vibeke Søndergaard Jørgensen, der så gode muligheder ved netop at starte op sidste år. Her fortæller hun om sine drømme, og om hvordan hun hellere vil hjælpe andre, end jagte et langt og flot CV.

| Udgivet 30. januar 2023 |

LJØRSLEV: Skovbunden er smattet efter mange dages regn. Skoven er ældgammel og krogede troldegrene vikler sig rundt mellem hinanden over alt. Vibeke Søndergaard Jørgensens ansigt stråler, når hun taler. Måske er det kraften fra det iskolde glas mælk, den varme portion havregrød og den dampende te hun nød i morges, eller også er det simpelthen bare en indre ild, der strømmer i hendes krop, og vælter ud gennem hendes gråblå øjne. 

Vibeke kommer oprindeligt fra Silkeborg, men det er 13 år siden, at kærligheden bragte hende til Mors, hvor hun igennem mange år har arbejdet sammen med sin mand på deres fælles kvæg- og planteproduktionsgård. Nu er hun 44 år, hendes søn er blevet 18, og i 2022 startede hun sin egen virksomhed. En virksomhed der hjælper andre virksomheder med at opfylde de såkaldte ESG-mål. 

ESG er den engelske forkortelse for miljø, sociale forhold og god selskabsledelse. Hvis du ønsker at investere bæredygtigt og ansvarligt, så er ESG en fin måde at vurdere, om et selskab er rigtigt for dig at investere i. Man kan sige, at ESG er en målestok for, hvor ansvarligt et selskab er på de tre områder: miljø, sociale forhold og god selskabsledelse. 

Om foråret og sommeren går Vibeke lange ture på en eng, hvor hun i solen følges med kvierne ned over marken. Hun går for at få luft og for at blive tanket op med energi. Om efteråret og vinteren trasker hun ned over glatte sten ved fjorden, eller ud i den skov hvor hun står lige nu. Lilleris Dalen lige bagved Højris Slot. 

Det er netop stoppet med at regne. Vibeke træder hen over en vandpyt, men hendes fod synker ned i jorden, og sætter sig som en rem af mudder på underkanten af hendes bukser. Hun er en lattermild type. Griner højt, varmt og siger: 

– Jamen så er vi da i gang. Ha ha. Jeg synes det er så befriende roligt at gå her. Det giver plads til tanker, inspiration og afslapning. 

Vibeke holder af at være i naturen, men knap så meget af at være i centrum. Hun siger grinende videre: 

– Jeg bryder mig i virkeligheden slet ikke om at tale så meget om mig selv, men jeg siger aldrig nej til en udfordring, så nu fortæller jeg. Jeg har altid været meget positiv.  

Vibeke får mange af sine idéer i naturen, og idéen til at starte enmandsvirksomheden “Ensigt” fik hun også mens hun gik ude ved Vesterhavet sammen med sin mand og søn. Hun fortæller: 

– Vi gik ude på molen ved Nørre Vorupør, og der kunne jeg bare mærke, at jeg var nødt til at handle på den her idé om at starte op som selvstændig. Jeg synes det var træls at skulle sige nej til folk, når de henvendte sig for at få hjælp af mig.  Jeg blev kontaktet af så mange, der gerne ville have mit indspark. Til at starte med, for godt et år siden, der holdt jeg en masse oplæg gratis. Jeg tænkte: “Det kan ikke passe, at de vil betale penge for det jeg kan.” Så jeg startede med at have sådan en mentorrolle. Da jeg så fik så mange henvendelser, at jeg ikke kunne nå det længere, så begyndte folk at sige: “Jamen vil du komme, hvis vi nu betaler dig for det…” Og så kunne jeg jo hurtigt se, at jeg kan noget, som mange kan bruge, og gerne vil betale for. 

Vibekes CV er langt, ambitiøst og flot. I 2008 blev hun færdiguddannet civilingeniør, hvorefter hun blev ansat i kommunalregi i 2008 og ca. 1 ½ år frem, hvor hun skulle udarbejde Natura2000-vurderinger. I 2010 var hun oplægsholder ved COP 10 i Nagoya, Japan. Valgte kort tid efter karrierevejen fra, for at følge sin kærlighed til landbruget, familien og blive medejer af hendes mands landbrugsvirksomhed. Har som nebengesjæft undervist i natur, miljø og bæredygtighed, været vejleder, mentor og ESG-sparringspartner. 

Da Vibeke kom hjem fra sin vindblæste tur på molen ved Nørre Vorupør. Ringede hun til Morsø Erhvervsråd, hvor hun er blevet støttet hele vejen igennem sin opstart. Hun fortæller: 

– Morsø Erhvervsråd har været utroligt gode til at hjælpe mig på vej. Jeg tog simpelthen derned. Vi fik en god snak, og samme eftermiddag, der havde jeg oprettet CVR nr. og virksomhedsnavn. Jeg har holdt ved Erhvervsråd lige siden, for jeg synes det er rigtig vigtigt at få noget sparring, når jeg nu sidder alene med det hele. Hun fortæller: 

– Jeg er ikke en grubler. Får jeg en idé, og kan jeg mærke den er god, så gør jeg noget ved det. Sådan har jeg altid været. Min mand er komplet modsat, og det er ikke sjældent han siger: “Sku’ vi nu ikk’ liiige…” Han er den sunde bremse i mit liv. Vi komplimenterer hinanden supergodt på den måde. Men den her idé, den bakkede han 100 procent op om.  

I Vibekes virksomhed hjælper hun som sagt andre virksomheder med at implementere bæredygtige løsninger. Hun fortæller: 

– Det er så vigtigt, at virksomhederne gør noget for at blive bæredygtige. Selvfølgelig for miljøet og naturens skyld, men også for virksomhedens bundlinje. Jeg hjælper virksomheder med at gøre det hverdagsagtigt og lavpraktisk, at komme i gang med de her tiltag. Det kan være, at man som virksomhed kan sætte en masse fuglekasser op, eller gør arealerne rundt om bygningerne vilde. Det behøver ikke være højtflyvende, små hverdagstiltag kan gøre en stor forskel. 

På Mors opstod der 35 nye virksomheder i 2022. Mors kom dermed ind på en flot andenplads over øer, der har haft flest iværksættere sidste år. Og trods det, at kriserne har buldret ind over verden de sidste par år, så har 2022 faktisk vist sig som et godt år set med iværksætter-briller. Jens Vinther Christensen, der er erhvervskonsulent i Morsø Erhvervsråd fortæller: 

– 2022 har været et positivt iværksætter år, og det hænger sammen med flere ting. For det første så bor man billigt på Mors, og du kan starte op for meget, meget mindre, end hvis du skal starte virksomhed op i en stor by. Det er meget attraktivt. Der er vi begunstiget af, at vi bor på Mors. For det andet så har rigtig mange fået gode idéer under Corona-nedlukningen. Folk opdagede at man godt kan arbejde hjemmefra, og det har inspireret mange til at blive selvstændige. Der var jo desværre nogle der knækkede nakken under Corona, men der er altså også mange, der har siddet derude og har fået rigtig gode idéer. En af dem er Vibeke Søndergaard Jørgensen. Hun ringede simpelthen ned til os, og så sagde hun: “Jeg har fået den her idé – kunne I tænke jer at hjælpe mig?” Og det ville vi selvfølgelig rigtig gerne. 

Vibeke svinger sit farvestrålende tørklæde på plads om halsen. Januar kulden bider i kinderne, men det holder ikke Vibeke tilbage fra en rask tur i skoven. Hun stopper, kniber øjnene sammen, og kigger op i trækronerne. Hun siger: 

–   Jeg har jo været utroligt privilegeret. Der har været en efterspørgsel på det jeg kan, og efterspørgslen var så stor, at det gav god mening, at starte virksomheden op. Så selvom verden hang helt i laser, så var det egentlig med en god ro i maven, at jeg startede op i 2022. Folk ville gerne have mig ud og holde oplæg, og den mulighed greb jeg. 

I følge Morsø Erhvervsråd er der i løbet af de seneste seks-otte år sket en stigning i antallet af modne iværksættere. Iværksættere på 40+. Og blandt dem står Vibeke Søndergaard Jørgensen, der som 44-årige altså netop har startet op. Seniorkonsulent Flemming Moeslund Sørensen fortæller: 

– Vi ser en øget mængde af de her modne iværksættere. Især inden for; sundhed, velvære, coating, livsstil og kreative ting. Og de her dygtige modne iværksættere ser vi også her på Mors. Det er mennesker, som har haft fuld fart på, og nu vil de gerne prøve noget andet. Udleve en drøm, gå ned i tid på deres faste arbejde og starte noget op ved siden af. Vibeke Jørgensen er et godt eksempel på en af de her driftige og dygtige iværksættere, der allerede har godt gang i sin forretning. 

Vibeke Søndergaard træder hen over endnu en vandpyt og går over en å. Hun fortæller videre: 

– Jeg bliver så glad, når jeg ser at andre lykkes. Jeg bliver så glad på andres vegne. Det er fedt, når jeg kan inspirere dem til selv at komme på idéer. Når jeg kan se, at nu kører de selv, nu har de selv grebet teten. Jeg kører et sparringsforløb med virksomhederne, hvor jeg inspirerer dem til at gribe den bæredygtige dagsorden. Og det nyder jeg helt vildt. 

Inden 2022 havde Vibeke sin primære gang som blæksprutte i gummistøvler hjemme på gården. De første år ude i stalden og i marken blandt kørerne og planterne, de senere år inde på kontoret som medejer af ”Nørgaard Landbrug”, hvor hun har arbejdet med virksomhedens strategi, miljøledelse, arbejdsmiljø, samfundskontakt, budget, regnskab samt ikke mindst ESG. Nu ser livet anderledes ud. Hun fortæller: 

– Mit liv har ændret sig fuldstændigt. Fra at være meget hjemme, så er jeg lige pludselig rigtig meget ude. De sidste fire dage har jeg faktisk slet ikke været hjemme. Jeg har rakket rundt i hele landet for at komme ud til alle de kunder, der skulle i gang med at afslutte deres regnskaber, og gerne vil aflevere den her ESG-rapport. Mit liv har også ændre sig på den måde, at jeg møder nye mennesker hele tiden. Jeg møder engagerede mennesker, der virkelig brander for livet og det de laver. Det er enormt fedt! Og jeg får så meget energi med tilbage. Jeg er så taknemlig for, at der er nogen, der mener, at jeg kan gøre en positiv forskel for dem. Det sætter jeg godt nok pris på. 

Vibeke er 44 år og mærker på den måde, også hvordan prioriteterne i livet er blevet anderledes. Hun fortæller: 

– Jeg er kommet til et sted i livet, hvor jeg hviler i mig selv og ikke længere higer efter mere ansvar, flere stjerner, flotte titler. Da jeg var ung handlede det mere om en fed løn, og om hvad jeg kunne skrive på mit CV af fine ting.  Nu vil jeg gerne skabe en god energi. Jeg tror på, at jeg derved går ind i ny partnerskaber, netværk eller opgaver med overskud, overblik og virkelyst til at gøre en positiv forskel. Jeg vil gøre mit arbejde godt og være glad, det er det der betyder noget for mig nu. 

Vibeke er glad for at bo på Mors, og har ingen planer om, at flytte tilbage til Silkeborg, hvor hun kommer fra, men i skovene ved Leging kan hun finde lidt af den natur, som hun kender fra Søhøjlandet, så derfor går hun altså ture her, når hun skal have tankerne tilbage, blive inspireret og som sagt finde ro. Hvem ved hvilke idéer hun kommer hjem med i dag?

Artiklen er skrevet af Kun Mors og videreformidles med tilladelse.