Skip to main content

| Udgivet 14. april 2023 |

I sommeren 2021 opdagede Maria Hedegaard og hendes mand, at deres søn har epilepsi. Diagnosen blev en medvirkende faktor til, at Maria blev modig nok til at udleve en 15 år gammel drøm om at blive selvstændig. I 2022 vendte årene i båden den samme vej, og Maria åbnede sin webshop, EikiDesign, der sælger smukke og finurlige korkprodukter

Overfladen på fjorden er rolig i dag. Kun små krusninger tegner vandet, når man kigger ud ad vinduerne på Maria Hedegaards hus. Villaen ligger smukt med udsigt til fjord og sol. 

Det første der møder en, når man træder ind i gangen hos Maria Hedegaard, er en sort og hvid kat der hedder Pepsi, og så står der en stor gennemsigtig sæk fyldt med korkpropper langs væggen. Maria har forelsket sig i materialet kork. For som hun siger, så er det både smukt og bæredygtigt. På væggen bag hende hænger et kork-ur, og i hendes webshop kan man købe alt fra lamper til legetøj og lyseholdere.  

Maria Hedegaard er 42 år, og har lige fejret sit kobberbryllup med sin mand Jesper. Sammen har de to børn. En på snart 6 og en 4 år. Hun har altid boet på Mors. Uddannet kontorassistent og senere lægesekretær. Livet har det meste af tiden været godt i det lille hjem, men i sommeren 2021 skete der noget, der fik en dør til at lukke sig, og en ny til at åbne. Hun fortæller: 

– I sommeren 2021 begynder min søn at få nogle anfald. Der kommer en ambulance, han bliver indlagt og så finder vi ud af, at han har epilepsi. Og vi træder derfor ind i en, på det tidspunkt, ny og usikker verden. Han skal pludselig medicineres, og jeg begynder, at være meget fraværende fra mit arbejde. Jeg tager orlov, så vi kan lande i alt det nye, men bliver til sidst sygemeldt efter råd fra epilepsiforeningen. Det ender med, at jeg bliver fyringsvarslet og får muligheden for at blive, hvis jeg kan præstere uden fravær, men jeg vælger at tage imod en afskedigelse, da jeg kan mærke, at jeg skal finde en vej, der passer til min families behov.  

Hjemme i villaen har Marias datter ligget på sofaen med influenza i en uge nu. Engang var det umuligt at være hjemme så mange dage i træk, men nu er Maria sin egen chef, og sætter pris på, at hun nu kan blive hjemme uden dårlig samvittighed. Hun fortæller: 

– Det er 15 år siden drømmen om at åbne en webshop opstod i mit hoved. Men der skulle gå 15 år før omstændighederne i vores liv fik mig til at trodse alle de frygttanker, der har holdt mig tilbage for at tage springet. Frygten for at fejle, frygten for økonomi og frygten for hvad andre mon ville tænke fyldte mest. Men jeg bar drømmen i mit hoved, og i 2022 opstod så det perfekte tidspunkt til at realisere den.  

Marias webshop har fået navnet EikiDesign. Udover at Eiki er navnet på en japansk Manga-kunstner, så betyder eiki på oldnordisk – egetræslund, og det var det faktum, der fik Maria til at vælge netop det navn til sin shop. Man høster nemlig kork på korkegetræer. 

Lidt om Kork 

Når et korkegetræ plantes med et agern i jorden, går der 8-20 år, inden korken høstes første gang. Det forunderlige ved korken er, at den vokser ud igen. Processen med at fjerne det gamle og give plads til det nye forbedrer ydermere træets evnen til at optage CO2. 

Korken sidder på ydersiden af korkegetræets stamme og beskytter træet mod varme, kulde og skovbrande. Korken er altså den yderste del af barken og kan blive 25 cm tyk. Et korkegetræ, der høstes, kan blive ca. 150 år. Der findes 200 egetræsarter i verden, hvoraf 12 arter vokser i Europa. Hovedsageligt i Portugal. Maria fortæller:
 
– Da jeg besluttede mig for, at det skulle være korkprodukter, jeg vil sælge i min webshop, så kom det sig af, at jeg gerne vil sælge noget der er bæredygtigt. Jeg er bestemt ikke hellig inden for det område, men jeg synes, at kan man leve bæredygtigt, så er det en god ting. Jeg kunne godt tænke mig, at hjemmesiden kommer til at præsentere alle mulige alternative bud på de ting vi nu køber. Mangler man fx en køkkenrulleholder, så skal man kunne finde den i det bæredygtige materiale kork i min webshop. 

– Når man kender historien, så synes jeg det bliver endnu mere forunderligt, at sidde med et kork-produkt i hånden.  

I gamle dage hed det, at vil du skabe noget genialt, så skal du gøre det inden du fylder 30 år. Dette udsagn holder i imidlertid ikke længere. Ifølge Morsø Erhvervsråd, så er der de senere år opstået flere og flere såkaldt “modne iværksættere”. Mennesker der får en idé, og starter virksomhed i 40, 50, 60-årsalderen.  

Erhvervskonsulent i Morsø Erhvervsråd, Jens Vinther Christensen, fortæller: 

– Jeg tror mange i 40, 50, 60 års-alderen kigger på deres egen historie, og siger: “Jeg gik ned med stress, eller jeg har haft den og den udfordring, og derfor vil jeg gerne bruge min viden og hjælpe andre til at undgå det samme.” Der er også mange der siger: “Nu har jeg brugt det meste af mit liv på at arbejde for andre, nu er jeg gældfri, og har den økonomiske frihed til at udleve min egen drøm.” 

Maria Hedegaard er 42 år og dermed blandt de såkaldt “modne iværksættere”. Hun designer endnu ikke selv sine produkter, men hun drømmer om at gøre det på sigt. Hun fortæller: 

– Jeg har en masse idéer i mit hoved, men jeg er begyndt med ting der findes i forvejen. I min webshop har jeg danske designere, men især portugisiske. Portugal er jo korkens land. Jeg er hele tiden på jagt efter nye ting, og der ligger et stort arbejde i at finde de designs jeg har udvalgt til min butik. 

Marias mand har en lederstilling, og det giver familien en ekstra økonomisk sikkerhed, der nok også er medvirkende faktor til, at Maria valgte at starte sin virksomhed op i netop 2022.   

I 2022 opstod der, trods alle de kriser der har rullet ind over verden de seneste år, 35 nye virksomheder på Mors. Mors kommer på den måde ind på anden pladsen over de øer, der har haft flest nyopstartede virksomheder sidste år. Mors er kun over gået af Bornholm. En af grundende til, at Mors er så flot med, kan blandt andet skyldes den indsats, der bliver gjort i Morsø Erhvervsråd, der ellers ikke opfatter tiden som specielt gunstig for iværksætteri. Seniorkonsulent, Flemming Moeslund Sørensen forklarer: 

– Den lave arbejdsløshedsprocent vi har haft i Danmark de seneste år, har udfordret iværksætteriet. Det har været lønmodtagernes marked. Hvis du kan gå ud og få et fast arbejde til en løn du drømmer om, så er du ikke så inspireret til at starte op som selvstændig, fordi det at blive iværksætter er en større personlig og økonomisk investering, end det er at få et ordinært arbejde som lønmodtager. Det er jo fantastisk, at der er så få ledige, men det har isoleret set udfordret iværksætteriet. Vi er så velpolstrede og sikre i Danmark, at det kan udfordre gejsten for at få skabt de vigtige virksomheder, som vi har brug for i fremtiden.  

Bølgerne er blevet lidt større ude på fjorden. Maria går op ad trappen til husets første sal, hvor udsigten til fjorden er endnu mere betagende. I strømpesokker træder hun ind over Lego, biler og bamser der ligger på gulvet i børnenes legeværelse. Hun går ind gennem en hvid dør og ind på sit kontor, hvor lave reoler står proppet med den ene kasse med kork-produkter efter den anden. Hun stikker sin hånd ind på en hylde, trækker en juleengel frem og siger: 

– Se den her engel har jeg selv fundet på. Jeg anede ikke, at jeg var kreativ og kunne finde på ting, men min rejse gennem udlevesen af den her drøm har åbnet døren til nye sider i mig selv… Men prøv lige også at se det her legetøj. Det er simpelthen så lækkert. Det er let, det kan flyde, der er ingen skarpe kanter og så er det fri for kemikalier og al muligt skidt. 

Udover at finde ting i Portugal og Danmark, så jagter Maria også kork genstande på loppemarkeder. De klassiske 70’er-glas med kork bordskånere under og krydderikrukker med kork låg. 

I Marias arbejdsværelse står der også papæsker til forsendelse, og hun fejrer hver eneste lille sejr i sit firma. De dage hun får en bestilling, som skal pakkes og sendes afsted til en kunde, er hverdagens store lyspunkter. Hun fortæller: 

– Det er sådan et kæmpe skridt for mig, at der er begyndt at komme bestillinger på min webshop. I min proces med at starte op har jeg fået utrolig god hjælp af Morsø Erhvervsråd, og jeg husker tydeligt, hvad de sagde til mig, da jeg havde åbnet min butik. De sagde: “Ja, nu har du åbnet din webshop, men det er det samme som at sætte dig ud i en skov og sælge rødsodavand.” Det er et vildt godt billede, synes jeg. Og det gør at jeg er ydmyg og taknemlig for hver en lille bestilling jeg får. Og jeg kan mærke, når jeg sidder heroppe på kontoret og skal pakke en bestilling, så pakker jeg den virkelig med kærlighed. Min mavefornemmelse er bare så god. 

For at Marias virksomhed kan hænge sammen er hun afhængig af ordrer, men det går stille og roligt fremad, og hun er fuld af fortrøstning. Følgerne på de sociale medier stiger stille og der kommer også stadig nye kunder til hendes nyhedsbrev.  

Maria kigger ud mod fjorden og regnen, der er begyndt at ramme overfladen. Hun slutter med at sige: 

– Nogle gange kniber jeg mig selv i armen. Kan det virkelig passe, at jeg har fået den frihed, som jeg har. Det hele føles bare så rigtigt. 

Find webshoppen: EikiDesign her 

Artiklen er skrevet af Kun Mors og videreformidles med tilladelse.